Snarveien til lydig hund

Publisert 1 august 2019

Alle ønsker seg en lydig hund, en hund som gjør det den får beskjed om, når den får beskjed om det. En hund som kan gå løs i alle sammenhenger, som ikke hopper opp på folk og som kommer når du roper på den.

På kurs spør jeg ofte deltakerne om hunden deres kan sitt og bli. Normalt er svaret ja. Når jeg følger opp med å spørre om hunden kan sitt og bli når det spretter en tennisball foran hunden eller når det løper en hjort forbi på stien blir de straks mer usikre. Er det viktig at hunden kan sitt og bli i absolutt alle sammenhenger? Nei, kanskje ikke. Men hunden må kunne det i alle sammenhenger hvor du som fører har behov for sitt å bli. Når dere skal ha selskap og alle kommer i pene klær hadde det kanskje vært fint med en hund som kunne sitte når gjestene hilste på den, fremfor at hunden «overfaller dem» i døren og kanskje ødelegger kjolen til en av gjestene.

Er det å ha en hund som kan sitt og bli en lydig hund? Vi må snu på spørsmålet. Hva er en lydig hund for deg og din familie? Hvis du har et mål om å konkurrere i VM i lydighet så kreves det selvfølgelig vesentlig mer av hunden, enn om du bor alene i skogen og aldri tar med hunden ut i sosiale sammenhenger.

Så tilbake til overskriften. Finnes det en snarvei til lydig hund? Nei, det gjør ikke det. Men ved god veiledning og mye trening så kan det gå veldig fort. Det krever at du er konsekvent, kan lese egen hund og vet når du skal belønne hunden din. Det å belønne riktig atferd er nøkkelen til rask fremgang.

På kurs i Oslo Hundeskole hjelper vi deg et godt stykke på veien for å få en lydig hund. Vi påpeker hva du gjør riktig og hva du gjør feil. Sier fra når du skal belønne og hvilken atferd du evt ikke skal belønne. Fra valpen er liten på valpekurs og helt opp til bronsemerke eller konkurransekurs. Alle våre standardkurs/lydighetskurs er bygget opp på en måte hvor vi sørger for at hver ekvipasje har fremgang. På grunnkurs, hverdagslydighetskurs og bronsemerke stiller vi mer og mer krav til ekvipasjen, enn det vi gjør på valpekurs.

Må man gå på kurs for å få en lydig hund? Nei, men det er veldig vanskelig å trene alene. Man ser ikke egne feil. På landslaget i fotball har de en trener som hjelper spillerne å bli bedre. Det samme i langrenn. Petter Northug hadde ikke blitt best uten å ha et stort nettverk rundt seg. Det samme gjelder med hund. Ønsker du en lydig hund, så er det en fordel å få hjelp, trene sammen med andre og bli veiledet gjennom de vanskelige periodene.

Finn ditt kurs her!

1.5 2 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linda Christin Bakken
4 år siden

Hei. Snarveien til en lydig hund vil vi gjerne lære mer om. Har dere dette kurset på romerike.
Mvh Linda Bakken.

Book kurs
Partnere