Grunnleggende valpetrening – del 1

Publisert 27 februar 2015

Det å få en valp i huset er spennende. Likevel er det en del grunnleggende ting den vesle valpen må lære. Oppdragelse er viktig, også for små valper. Dette er del 1 av 3 i artikkelserien «Grunnleggende valpetrening».

 

Valpbred (1)

 

Tekst: Roar Kjønstad (Oslo Hundeskole) Foto : Eirin Pedersen

 

Når man får valp er det mye som må gjøres, og det første mange tenker på er hvordan man skal trene valpen og hvordan samlivet med hunden skal bli. Når det er sagt så trener man ikke en valp, men man stimulerer valpens naturlige atferd og former atferd som senere kan være nyttig. Dette er viktig fordi valpen er som en svamp etter å lære nye ting sammen med sin eier, og dette kan vi utnytte allerede fra den kommer i hus. Det vi i praksis gjør er at vi lærer valpen å lære. Deter viktig at det skjer i en positiv stemning og gjennom lek og samhandling. Korte, hyppige økter er det beste. Valpen klarer ikke å holde konsentrasjonen så lenge, og blir fort sliten. Når valpen er uthvilt og vil leke eller skal spise er fine anledninger til å stimulere valpen.

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Her kommer noen tips.

Trinn I - Få valpens oppmerksomhet – kontakt.

Grunnlaget for all kommunikasjon er oppmerksomhet. For at du skal kunne lære valpen din noe må den være konsentrert og oppmerksom – det vi ofte kaller kontakt. En ung valp vil som regel se på deg og spisse ørene når du snakker til den. Det er viktig at du er i stand til å holde denne kontakten for å fortsette med videre trening.

Når valpen vet navnet sitt og forbinder dette med noe positivt, er det lett å få valpens oppmerksomhet. Det er utrolig hvor mange voksne hunder som ikke vet hva de heter. Deres eiere er sikkert ikke enig, men be de kalle på hunden når den ikke allerede er oppmerksom på dem og se om den responderer. Hvor mange ganger eieren må kalle på hunden før de får oppmerksomhet, og hvor høyt de ender opp med å rope. Mange hunder går rundt og tror de heter nei eller fy.

Sannheten er alt for ofte, at de ikke har tatt seg tid til og lære hunden at navnet hans har noen betydning, men ord som nei eller rasling med godbit posen er viktig og krever oppmerksomhet. Valper responderer på nesten alt som blir sagt i en vennlig tone, så det er enkelt å anta at de responderer på navnet når den er satt sammen med en hel del andre ord. Tid brukt på å lære valpen navnet, og å øve mye på kontakt er en ideell base for fremtidig trening.

Trinn 2 - Kontakttrening og lære navnet

Ta noen minutter flere ganger om dagen på å forsterke valpens navn. Utstyr deg med noen godbiter og leker, og sett på valpen et bånd. Båndet er nyttig for å gi deg forsiktig kontroll over valpens bevegelser – om den skulle bestemme seg for at noe annet er mer interessant. Da kan du stoppe den fra å vandre av gårde uten å måtte følge etter den. Du har kontroll. Bruk stemme, godbiter og leker til å tiltrekke deg valpens oppmerksomhet, si valpens navn, og belønn den for å se på deg eller snu seg mot deg. Neste økt, hold godbiten opp mot

 

ansiktet ditt slik at valpen lærer å se opp på deg når han responderer på lyden av navnet. Gjenta dette flere ganger, og på denne måten forbinder valpen snart navnet sitt med noe positivt.

På samme tid som du belønner valpen med en godbit, bruk også verbal ros. Fortell valpen at den er flink. Etter hvert som du ser fremgang, vil lyden av stemmen din også være en belønning for valpen. Gjenta øvelsen med en leke for å tiltrekke deg valpens oppmerksomhet. Si navnet og vis frem en leke eller beveg en ball på gulvet. Hold leken opp mot ansiktet ditt, si valpens navn og kast leken forsiktig (husk at han er i bånd så ikke kast ballen for langt). La valpen få jakte på leken, og forsiktig føre ham tilbake til deg for å fortsette spillet.

 

Eksperimenter med forskjellige leker, godbiter og toner av stemmen for å finne ut hva som fungerer best for din valp. Belønn alltid valpen når han reagerer på navnet sitt, og han vil koble den spesifikke lyden med noe positivt. Et eksempel på en økt med valpen “Buster”:

Eieren setter på Buster bånd, tar et stykke ost fra posen bak ryggen, holder osten mellom tommel og pekefinger, viser det til Buster men gir det ikke til han, tar hånden med ost tilbake mot kroppen og sier Buster i en lys og vennlig stemme. Buster følger osten og ser på trener. Flink gutt, Buster - gi osten. Gjenta 5-8 ganger. “Mange hunder går rundt og tror de heter nei eller fy. Sannheten er alt for ofte, at de ikke har tatt seg tid til og lære hunden at navnet hans har noen betydning”

Fremtidige repetisjoner

Hold osten opp i ansiktet, så Buster må se opp på deg. Etter hvert tar man vekk godbiten, og bruker bare navnet til valpen. Erstatt mat med en pipeleke, en ball, fille osv. og gjør det på samme måte.

Nå kan du være sikker på å få valpens oppmerksomhet og hold den for en liten stund om gangen. Du vil nå kunne starte med enkle øvelser som sitt, innkalling og ligg.

Del 2 inneholder: "Trinn 3 - lære valpen å sitte" og "Trinn 4 - lære valpen å ligge"

Gå til del 2 ved å trykke her!

Del 3 inneholder: "Trinn 5 - lære valpen å komme" og generelle tips.

Meld deg på valpekurs her!

0 0 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunilla B. Breidvik
5 år siden

Hvor finner jeg del 2 her?

Erik Giertsen
5 år siden
Pinto
5 år siden

Og hvor finner vi del 3

Erik Giertsen
5 år siden
Reply to  Pinto
Book kurs
Partnere