HJEMME ALENE

Published 13 april 2021

Course Date : Publisert 13.04.2021 av Morten Krogstad

Du hadde lenge ønsket å kjøpe deg en valp, men var bekymret for hvor mye tid dette krever. Så kom Korona. Tidspunktet får å skaffe seg en valp ble perfekt.  

Du kjøpte deg en liten valp fordi du skulle være mye hjemme.

Med hjemmekontor og mer fritid enn tidligere hadde du endelig tid. Det første året har gått som en lek. Kanskje noen små utfordringer ettersom du ikke har kommet deg på kurs. Det har ikke blitt prioritert, det har jo tross alt gått ganske greit. Kanskje hunden trekker i båndet og kommer bare noen ganger på innkalling. Men det kan du leve fint med.

 

 

Nå er blir det mer jobb på kontoret og hunden må være hjemme alene. Du står opp tidlig på morgenen. Gir hunden en kort tissetur, før du må dra videre. Du sier «hadet» til hunden og går ut døren. Innenfor begynner kaoset. Hunden bjeffer, hyler og uler. Du går inn igjen og sier «stille». Hunden virker bare glad for å se deg igjen. Du går ut igjen og samme kaoset starter på igjen. Du bare drar fordi du må rekke jobben. Du har en god dose med dårlig samvittighet fordi din beste venn må være alene hjemme. Midt på dagen ringer en nabo og sier at hunden har stått og bjeffet i flere timer. Når du kommer hjem, blir du møtt av en veldig lykkelig og sliten hund. Mye rot i huset og halve sofaen er i filler.

Det er mange som opplever dette nå.

 

Hunder er flokk dyr. Det å bli skilt fra flokken sin i vill tilstand, er farlig. De mister muligheten til å få mat og det vil bli en stor fare for angrep fra andre rovdyr. I naturen er flokken alt og veldig viktig. Så det at valpen plutselig skal være helt alene i huset er naturligvis ganske skummelt for mange. Det er avstanden til flokken som er den store utfordringen for dem å håndtere.

 

 

Helt fra starten av er det derfor viktig å begynne å trene på avstand og det å være hjemme alene. Begynn å tren allerede første dagen du får valpen i hus. De første månedene vil valpen gjerne være med deg over alt. Du er den store helten og de følger deg uansett hvor du går. Om du går på kjøkkenet for å hente et glass vann eller om du skal på do. Valpen er med. I starten syns du dette bare er søtt, og du ser på det som at valpen er veldig knyttet til deg. Etter hvert vil dette bli mer slitsomt, og valpen utvikler en uvane. Vi anbefaler alltid nye valpeeiere om å skaffe seg et bur eller en innhengning. Dette buret, eller innhengningen skal være i det rommet du er mest i. For folk flest er det inne på stuen. På denne nye plassen sin skal det ikke ligge leker eller andre aktivitetsmuligheter. Dette skal være en plass for å slappe av. Ingen skal komme inn dit og forstyrre.

 

Men hvordan lære hunden å like buret sitt?

Det første vi tenker er at det alltid skal komme noe positivt ut av å være i buret. Tenk enkelt. Det skal være komfortabelt der inne. Ha et teppe eller en hundeseng der. Buret skal være så stort at den kan reise seg opp og snu seg rundt. Sett hunden i buret og gi den godbiter på teppet sitt der inne. Ikke bare en godbit, men flere. Får den bare en vil den sprette ut av buret igjen med en gang for å hente neste godbit av deg. Gi en godbit, vent i tre sekunder og gi så en til. Tyggeben og andre godsaker kan serveres i buret. Etter hvert vil denne plassen bli veldig positiv. Når valpen eller unghunden får raptus på kveldene, sett den i buret. Da vil den fort finne roen og sovne. Med raptus mener vi at finner på mye hyss, løper rundt eller blir intens på valpebitingen. Hunden sier da til deg at den er veldig sliten. Noen opplever at hunden piper og klager når den blir satt i bur. Ignorer dette. Husk at oppmerksomhet fra deg er også en belønning. Gi den oppmerksomhet for det du liker at den gjør. Det vil ikke ta lang tid før hunden faller til ro.

 

 

Nå starter første steg i hjemme alene treningen. Den skal ikke få muligheten til å følge deg over alt. Hjemme alene treningen starter ved at den ikke får følge deg på do eller på kjøkkenet. Sett hunden i buret, og gå ut av rommet. Alt skal være helt naturlig. Du sier ingen til den. Ikke «hadet», «bli her» eller lignende. Bare gjør det. Om det blir piping og klaging når du er ut av rommet, vent med å komme tilbake før det er rolig. Husk at all oppmerksomhet er belønning.

 

Når dette er på plass, du kan ta deg en dusj uten at hunden din bryr seg merkbart om det, kan du ta neste steget. Det er å gå ut av huset. Normalt er dette da ingen problem. Du kan dra ut å være borte noen timer uten at hunden bryr seg merkbart. Den vil ligge og slappe av.  Det som er viktig å huske på er at hunder lever i nuet. Ikke få dårlig samvittighet for at den kjeder seg, eller at den savner deg. Den trenger ingen leker liggende inn i buret for å aktivisere seg. Mens du er borte, vil den ligge og sove. Hunder sover 16 timer i døgnet, og de trenger det.

Når du kommer hjem, er alt helt naturlig igjen. Du går inn, tar av deg yttertøy og sko. Er det rolig i buret, går du bort og åpner for hunden. Du kan nå kose og si hei til hunden. Er det ekstremt mye glede i hunden, venter du med å ta kontakt med hunden til den har roet seg noe. Husk at oppmerksomhet fra deg er en belønning. Gi oppmerksomhet på det du liker at den gjør.

 

Det som er viktig å tenke på før du drar fra hunden din, er å aktivisere den. Du må gjøre hunden din fornøyd mentalt og fysisk. 15 minutters luftetur om morgenen holder ikke. De fleste trenger minst 30-45 minutter aktivisering. Da tur og mental trening. Bruk 10 minutter av turen på lydighetsøvelser eller søksøvelser. Det samme gjelder på ettermiddagen etter endt arbeidsdag. Det er alltid viktig å gi hunden din det den trenger for å være fornøyd.

 

Dette med bur og innhengning bruker vi  til hunden er rundt et år gamle. Kanskje før og kanskje noe lengre. Kommer helt an på hvordan hunden utvikler. Finner de roen av seg selv eller trenger de mer hjelp. Den samme tanken med eldre hunder. Der også bruker vi bur eller en innhengning. Tiden er veldig avhengig på hunden. Noen hunder kan være løse etter et par uker, andre trenger opptil et år.

Lærer hundene å like innhengningen og skape et ønske om å være der. Når trivselen er skapt, er resten ganske enkelt.

 

Har du store utfordringer med hjemme alene treningen, kan du kontakt oss i Oslo Hundeskole. Vi vil veldig gjerne hjelpe deg.

 

Følg oss gjerne på sosiale medier:

 

Problematferd og privattimer

Legg igjen en kommentar

BESTILL KURS
Samarbeidspartnere