HJEMME ALENE

Publisert 22 april 2024

Å forlate hunden din hjemme alene kan være utfordrende, spesielt hvis hunden viser tegn på uro. Imidlertid kan riktig trening og forberedelse bidra til å skape et trygt miljø for hunden din, selv når den er alene hjemme.

I denne artikkelen skal vi utforske metoder for å trene hunden din til å være trygg hjemme alene, med fokus på bruk av bur eller inngjerding.

Start Tidlig

Det er aldri for tidlig å begynne å trene hunden din for å være trygg hjemme alene. Introduser konseptet gradvis, spesielt hvis hunden din er ung eller ny til hjemmet ditt. Begynn med korte separasjoner og øk gradvis lengden på tiden hunden er alene.

 

Hvorfor må vi trene!

Hunder er flokk dyr. Det å bli skilt fra flokken sin i vill tilstand, er farlig. De mister muligheten til å få mat og det vil bli en stor fare for angrep fra andre rovdyr. I naturen er flokken alt og veldig viktig. Så det at valpen plutselig skal være helt alene i huset er naturligvis ganske skummelt for mange. Det er avstanden til flokken som er den store utfordringen for dem å håndtere.

 

Hvordan starte treningen!

Helt fra starten av er det derfor viktig å begynne å trene på avstand og det å være hjemme alene. Begynn å tren allerede første dagen du får valpen i hus. De første månedene vil valpen gjerne være med deg over alt. Du er den store helten og de følger deg uansett hvor du går. Om du går på kjøkkenet for å hente et glass vann eller om du skal på do. Valpen er med. I starten syns du dette bare er søtt, og du ser på det som at valpen er veldig knyttet til deg. Etter hvert vil dette bli mer slitsomt, og valpen utvikler en uvane. Vi anbefaler alltid nye valpeeiere om å skaffe seg et bur eller en innhengning. Dette buret, eller innhengningen skal være i det rommet du er mest i. For folk flest er det inne på stuen. På denne nye plassen sin skal det ikke ligge leker eller andre aktivitetsmuligheter. Dette skal være en plass for å slappe av. Ingen skal komme inn dit og forstyrre.

Hvordan lære hunden å like buret sitt?

Det første vi tenker er at det alltid skal komme noe positivt ut av å være i buret. Tenk enkelt. Det skal være komfortabelt der inne. Ha et teppe eller en hundeseng der. Buret skal være så stort at den kan reise seg opp og snu seg rundt. Sett hunden i buret og gi den godbiter på teppet sitt der inne. Ikke bare en godbit, men flere. Får den bare en vil den sprette ut av buret igjen med en gang for å hente neste godbit av deg. Gi en godbit, vent i tre sekunder og gi så en til. Tyggeben og andre godsaker kan serveres i buret. Etter hvert vil denne plassen bli veldig positiv. Når valpen eller unghunden får raptus på kveldene, sett den i buret. Da vil den fort finne roen og sovne. Med raptus mener vi at finner på mye hyss, løper rundt eller blir intens på valpebitingen. Hunden sier da til deg at den er veldig sliten. Noen opplever at hunden piper og klager når den blir satt i bur. Ignorer dette. Husk at oppmerksomhet fra deg er også en belønning. Gi den oppmerksomhet for det du liker at den gjør. Det vil ikke ta lang tid før hunden faller til ro.

Steg 1!

Nå starter første steg i hjemme alene treningen. Den skal ikke få muligheten til å følge deg over alt. Hjemme alene treningen starter ved at den ikke får følge deg på do eller på kjøkkenet. Sett hunden i buret, og gå ut av rommet. Alt skal være helt naturlig. Du sier ingen til den. Ikke «hadet», «bli her» eller lignende. Bare gjør det. Om det blir piping og klaging når du er ut av rommet, vent med å komme tilbake før det er rolig. Husk at all oppmerksomhet er belønning.

Steg 2!

Når dette er på plass, du kan ta deg en dusj uten at hunden din bryr seg merkbart om det, kan du ta neste steget. Det er å gå ut av huset. Normalt er dette da ingen problem. Du kan dra ut å være borte noen timer uten at hunden bryr seg merkbart. Den vil ligge og slappe av.  Det som er viktig å huske på er at hunder lever i nuet. Ikke få dårlig samvittighet for at den kjeder seg, eller at den savner deg. Den trenger ingen leker liggende inn i buret for å aktivisere seg. Mens du er borte, vil den ligge og sove. Hunder sover 16 timer i døgnet, og de trenger det.

Når du kommer hjem, er alt helt naturlig igjen. Du går inn, tar av deg yttertøy og sko. Er det rolig i buret, går du bort og åpner for hunden. Du kan nå kose og si hei til hunden. Er det ekstremt mye glede i hunden, venter du med å ta kontakt med hunden til den har roet seg noe. Husk at oppmerksomhet fra deg er en belønning. Gi oppmerksomhet på det du liker at den gjør.

Aktivisering!

Det som er viktig å tenke på før du drar fra hunden din, er å aktivisere den. Du må gjøre hunden din fornøyd mentalt og fysisk. 15 minutters luftetur om morgenen holder ikke. De fleste trenger minst 30-45 minutter aktivisering. Da tur og mental trening. Bruk 10 minutter av turen på lydighetsøvelser eller søksøvelser. Det samme gjelder på ettermiddagen etter endt arbeidsdag. Det er alltid viktig å gi hunden din det den trenger for å være fornøyd.

Hvor lenge trenger vi buret!

Dette med bur og innhengning bruker vi  til hunden er rundt et år gamle. Kanskje før og kanskje noe lengre. Kommer helt an på hvordan hunden utvikler. Finner de roen av seg selv eller trenger de mer hjelp. Den samme tanken med eldre hunder. Der også bruker vi bur eller en innhengning. Tiden er veldig avhengig på hunden. Noen hunder kan være løse etter et par uker, andre trenger opptil et år.

Lærer hundene å like innhengningen og skape et ønske om å være der. Når trivselen er skapt, er resten ganske enkelt.

Søk profesjonell hjelp ved behov

Hvis hunden din viser vedvarende uro når den er alene hjemme, kan det være lurt å søke hjelp fra en profesjonell hundetrener. Vi tilbyr råd og veiledning for å hjelpe deg med å takle utfordringene.

 

Følg oss gjerne på sosiale medier:

 

Problematferd og privattimer

0 0 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Book kurs
Partnere