Er du forberedt til påskeferien?

Publisert 18 mars 2022

Påsken nærmer seg, og du kommer til å bruke mange dager utendørs sammen med hunden din. Solen står høyere på himmelen, varmer og steiker mer enn på lenge. Skogen kommer til liv, og snøen smelter.

Hva med hunden i denne tiden?

Hvordan kan vi ta best mulig vare på hunden når du skal på påskeferie?

 

Det er flere ting du må tenke på, og de viktigste er:

  • Sola – hunden kan bli solbrent.
  • Snøen – kaldt om natta, varmt om dagen. Da blir det skare.
  • Hoggorm – den våkner til liv og er ganske så tung og trøtt.
  • Aktiviteten – mange er ikke vant med den aktiviteten de plutselig får på påskefjellet.
  • Skituren – er hunden din vant med å være med på skitur, og hva med stålkanten?
  • Båndtvang.

 

 

Sola

Nå er våren her, og varmen er sterkere enn på lenge. Solstrålene reflekterer i snøen og gjør den bare enda sterkere.

Og ja… Hunden kan bli solbrent. Spesielt på plasser der den har tynnere pels. Som på nesen, ører og andre plasser der hunden har lite pels. Både hunder, katter, hester og andre dyr kan bli solbrent, få hudskader og i verste fall hudkreft. Du bør derfor huske på å beskytte dem på solfylte dager med høy UVA- og UVB-stråling.

 

Bruk solkrem på hunden. Du kan bruke helt vanlig solkrem, men bør være så nøytral som mulig. Ikke for mye parfyme.

Solkremen må påføres jevnlig. Spesielt om du har en badeglad hund. Dette er akkurat det samme som på oss mennesker.

 

Men hva bør du gjøre om hunden blir solbrent?

Da er det samme tiltak som på oss mennesker. Smør inn med Aloe Vera og hold hunden unna sol en periode.

Viser hunden større smerte på områder som er solbrent, kontakt veterinær.

 

Snøen

Varmt på dagen og kaldt på natta fører til skaresnø. Snøen får ei hard hinne på toppen. Når hunden løper oppe på skaresnøen, kan den fort tråkke igjennom. Da kan det bli sår, og ganske stygge sår. Ekstra uheldig kan det føre til beinbrudd.

Velg å holde dere i skiløypa, opptråkket sti eller på vei. Må du ut på skaresnøen, bruk potesokker eller potebeskyttelser. Slikt kan du få kjøpe på de fleste hunde/dyrebutikker.

Ha hunden under kontroll. Ikke la den løpe alt den kan oppe på skaresnøen. I påsken er det båndtvang, som er i hele Norge mellom 1. april til og med 20 august. I bånd har du som regel grei kontroll.

 

Hoggorm

Når varmen kommer, våker hoggormen til liv. I snøsmeltingen er den fortsatt ganske slapp, noe som ikke er positivt. I utgangspunktet er hoggormen ganske sky, men når den er slapp stikker den ikke av. Nysgjerrige hunder kommer bort for å sjekke ut hva dette er. Snuser på den, og blir bitt i nesa.

Hvert år er det mange hunder som blir bitt. Da oftest i ansiktet eller i beina. De er uheldige og tråkker på ormen. De fleste tilfeller skjer i perioden april til november.

 

Blir hunden din bitt av hoggorm, prøv så godt du kan å holde den rolig. Bær den om du ikke har en altfor stor hund. Holdes hunden aktiv, spres giften fortere. Kom deg til veterinær så fort som mulig.

Flere bitt er tomme, det vil si at det ikke sprøytes gift inn. Uansett så er det viktig å komme seg til veterinær så fort som mulig, og ikke vent på symptomene for sykdom. Når symptomene kommer, har du ganske dårlig tid.

 

 

Symptomene kan være:

Etter et alvorlig huggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet.

Symptom kan være akutt halting og smerte. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan gå i sjokk.

 

Aktivitet

Mange hunder har et ganske rolig og bedagelig liv i hverdagen. Har du en hund som får en times tur om dagen, og tar livet ganske med ro elles?

Da må du tenke deg om før du legger ut på en 3-4 timers skitur med hunden din. Den er ikke trent til dette, og mange hunder bare kjører på. De er med og viser ikke store tegn til å bli sliten.

Vet du at du skal være veldig aktiv med lengre skiturer, begynn opptreningen tidlig. Lenge før påsketuren. Gradvis opptrening der hunden får brukt seg mer og mer fysisk. Tenk litt på hvordan det er med deg selv. Når du har bestemt deg får å begynne å trene, starter du ikke med New York maraton.

En utrent hund kan også få skader om de blir plutselig presset til lange skiturer. Belastningsskader og muskelstrekk. God oppvarming før hunden skal trekke er viktig, og en god opptreningsperiode.

Selv om det er kaldt og snø, trenger hunden vann når den er i aktivitet. Gi den rikelig med vann. Det holder ikke å bare spise snø. Hunder som er veldig aktiv når det er kaldt, bruker mer energi enn om det er varmt. Da bruker den mer av vesken i kroppen sin, og trenger ofte påfyll.

 

 

Skituren

Har hunden din aldri vært med på skitur før, er dette noe du må lære hunden din. Mange hunder blir veldig usikre, og kanskje syns det er litt skummelt.

Ta korte treningsøkter med den på forhånd, slik at den vet hvordan oppføre seg i skiløypa og bli vant med ski.

Lær den at når den ikke trekker, skal den gå på høyre side. Altså ikke midt i løypa, men ut mot kanten. Da kan du være imellom de dere møter og hunden din. Du beskytter den, og du er en støtte for den i møtesituasjonene.

 

Tenk også på hvilke typer ski du har. Har du ski med stålkanter, kan dette være ganske farlig for en hund. Kan lett bli stygge kuttskader om hunden blir påkjørt, løper på deg eller kommer for nære. Uhell kan skje, derfor passer stålkanter på ski og hund veldig dårlig sammen.

 

Alltid ha hunden i bånd når du er på skitur. Det er veldig fort gjort at løse hunder blir påkjørt av møtende skigåer. Noe som kan føre til skader både på hund og menneske.

 

Båndtvang

Husk at båndtvangen i Norge starter 1. april og varer til og med 20 august. Dette gjelder i hele Norge, men enkelt unntak i noen godkjente hundeparker.

Så når du er på påskefjellet, er det bånd på hunden hele tiden.

 

 

Ta vare på din firbente bestevenn i påskeferien.

Håper du får en fin ferie!

 

Følg oss gjerne på sosiale medier:

0 0 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Book kurs
Partnere