Publisert 30 mars 2015
Familien har hatt familieråd og man har bestemt at man skal ha hund. Nå begynner jobben med å bestemme hvilken hund man skal ha, og å finne en oppdretter som har valper.
Det er mange hensyn å ta. Alt for ofte opplever vi at man har valgt en hund som ikke passer til familie situasjonen eller at hundeholdet ikke blir helt som man har forventet. Det kan være mange årsaker til dette, men om man gjør et grundig forarbeide er sannsynligheten for at man lykkes og at man får en hund til glede og trivsel langt større. En hund skal være en berikelse, og gi eier og famile en bedre hverdag. Da er det viktig at man velger et individ ut fra sine egne forutsetninger og ambisjoner. For en førstegangs hundeeier kan det være vanskelig å orientere seg i de mange rasene og ikke minst hvor får man tak i akkurat den hunden vi vil ha. Ofte er det tilfeldigheter som spiller inn, eller at man på slump kommer over en oppdretter eller en som annonserer et kull i avisen. Noen har kanskje noen minner om en hund de hadde som liten eller har sett en nabo som har en fin og snill hund. ”En slik hund vil vi også ha”, så er man i gang.
I de aller fleste tilfeller går dette bra. Årsaken til det er først og fremst hundens fantastiske tilpasningsdyktighet og iboende sosiale flokk drift. Det kan likevel være smart å forberede seg litt før man velger rase og valp.
1. Behov
Spør deg selv hva du skal bruke hunden til – og svar ærlig. De fleste ønsker en ren selskapshund og ”familiehund” (det er de jo alle). Andre ønsker større utfordringer i livet, og elsker å få jobbe.
Er du ikke mye ute i marka og går lange turer hver dag blir du ikke det om du får hund. Det kan være avgjørende for din glede av hunden – og for hundens trivsel at du finner en hund som passer til ditt behov og omvendt.
2. Tid
En hund vil kreve mye av din tid. Tenk nøye igjennom om du har den tid, og ikke minst tålmodighet som kreves. En valp er på mange måter som et barn den første tiden, og krever mye tid og tålmodighet.
Nå skal vi ikke overdrive dette. En god dose tålmodighet er nok viktigere enn mye fritid. Har du hunden med deg i dine daglige gjøremål vil mye være gjort. Husk bare på at den har et stort søvnbehov den første tiden, og respekter at den får være i fred når den sover. Etter hvert som hunden vokser til vil den være mer aktiv. Sosialisering og gradvis tilvenning til miljø og omverden er viktig i denne fasen for å få en velfungerende hund.
3. Utseende
Når man skal velge hund så er det ikke til å legge skjul på at utseende spiller en stor rolle for mange. Det er ofte det første man legger merke til ved en hund, og her er kommer følelsene inn i bildet. Ingen tvil om at utseende er en av årsakene til at vi har så mange raser som vi har.
Erfaringsmessig må vi si at etter en stund spiller utseende mindre rolle, og alle opplever at akkurat sin hund er ”verdens vakreste”.
Årsaken til at det ofte kan gå galt er at man har valgt hund kun ut fra at man liker utseende på hunden. Kanskje har akkurat den hunden et behov som ikke passer med din livsstil?
4. Størrelse
Dette er langt viktigere enn man ofte tror. En stor hund er mer krevende enn en liten. Konsekvensene med en stor hund som ikke nødvendigvis har riktig oppdragelse er også langt større enn med en mindre hund. En liten hund som drar i båndet på tur klarer de fleste å håndtere. En stor hund er ikke nødvendivis like hyggelig å gå på tur med om den vil velge hvilken vei den vil gå selv. Har man små barn vil ofte en stor hund fungere bedre enn en liten. De er mer robuste, og tåler ofte mer enn de mindre hundene.
En mellomstor rase kan ofte være å anbefale. Den er stor nok til å følge deg overalt, men liten nok til at du har plass.
5. Hvilken rase skal vi velge?
Så er man kommet til det store spørsmålet. Man har vurdert de grunnleggende tingene, og har bestemt seg for at man ønsker en hund i familien. Hvilken rase skal man så velge? Alle raser er avlet frem med et bestemt formål, og det er store forskjeller på de ulike rasene. Individ forskjellene innad i rasen kan være ennå større, så dette er ikke helt lett. Vi kommer ikke med noen anbefaling på rase her, men bruk lang tid på å finne en rase som passer for dere. Snakk med noen dere kjenner som har erfaring med rasen, veterinærer og instruktører. Besøk gjerne en utstilling eller to. Ta dere tid til å snakke både med eiere og anerkjente oppdrettere av rasen dere vurderer. På et helt generellt grunnlag vil vi ikke anbefale tjenestehunder av brukslinjer til førstegangs eiere, jakthunder eller utpregede gjeter hunder til sofa griser, spiss hunder om du bor i blokk og ikke vil ha en hund som varsler.
6. Helse
Dette er som regel ikke det første man tenker på når man skal kjøpe seg hund, men det er ikke til å stikke under en stol at enkelte raser har en sunnhets tilstand som ikke står i forhold til rasens utbredelse. Det er ikke morsomt å kjøpe en hund som til stadighet får plager eller lever bare en kort stund. Forhør deg grundig om dette før du velger rase og valp. Sjekk oppdretters tidligere kull, og ikke misnt mor og far. En del lidelser er arvelig, så valpen kan være disponert for ulike problemer. Statistisk sett lever større hunder noe kortere en små hunder. For øvrig er det også store forskjeller innad i rasen. Dessverre er helse et økende problem innenfor flere raser.
7. Økonomi
Når man først har kjøpt hunden, er det ikke veldig store kostnader forbundet med å ha hund for de fleste. Tenk likevel igjennom om du har økonomi til å gi hunden det den trenger. En valp koster normalt fra 6-10.000 kroner, og det koster fra 100-500 kr i måneden å fore hunden på et kvalitetsfor. Dette varierer med størrelse på hunden og aktivitetsnivå.
I tillegg trenger du en del basis utstyr. Noen hundrelapper må du nok påregne. Vaksinasjoner og årlige helsesjekker er også nødvendig. Blir hunden syk eller skadet kan det fort bli dyrt. En forsikring bør derfor tegnes på hunden. Skal du ha hunden med i bil vil vi på det sterkeste anbefale et bur av god kvalitet.
Vi anbefaler også at man deltar på et valpekurs eller to. Da får man som regel en god start på et godt samarbeide.
Etter at du har vurdert dette i samråd med familien har dere fremdeles like lyst på hund. Hvor finner man så det riktige individet som passer akkurat vårt behov? En god ide kan være å kontakte raseklubbens avlsråd. De har som regel oversikt over hvilke oppdrettere som venter valper og hvilke kriterier som stilles for avl på rasen. De kan også komme med gode råd og innspill. Mange oppdrettere annonserer også sine valper til salgs i aviser og via internett. Ta kontakt, og ta gjerne med noen med erfaring fra rasen på første besøk. Prøv å få treffe både mor og far til valpene om det er mulig. Det er viktig at kjemien stemmer mellom oppdretter og deg som valpekjøper. Som reglel vil dere ha kontakt i lang tid fremover.