Er båndtvang bare negativt?

Published 11 mars 2021

Course Date : Publisert 11.03.2021

I Norge er det båndtvang i perioden fra og med 1. april til og med 20. august. Dette er for å beskytte bufe og vilt i en periode der de er ekstra sårbare.

Det mange ikke vet er at det faktisk er et krav i Hundeloven at eier skal ha full kontroll på hunden sin. Har du ikke det, skal hunden din være i bånd. Dette gjelder hele året.

Så hva om vi bruker tiden fram til 20. august til noe fornuftig?

 

En hund som må gå i bånd hele livet kan utvikle frustrasjon og problematferd. Derfor er det viktig at alle hundeeiere tar ansvar og får kontroll på hunden sin. Denne jobben starter allerede som valp. Når valpen kommer for første gang over dørstokken, starter jobben. Vi innfører våre husregler, vi leker med valpen og skaper et godt forhold med den. Gjennom et av våre valpekurs vil du få den hjelpen du trenger for en god start på ditt hundehold. Etter endt valpekurs gjelder det å fortsette med den gode starten. Da kommer vi til grunnkurset og hverdagslydighetskurset vårt. Da har dere nok i verktøykassa til å fortsette treningen på egen hånd. Den jobben dere legger ned i hundens første leveår er en investering for resten av hundens liv.

I denne perioden der vi alle hundeeiere blir «tvunget» til å holde hunden vår i bånd bør utnyttes godt. Båndtvangen er ikke bare negativ. Vi kan trene mye på å gå pent i bånd, innkalling og sitt og bli. Tre øvelser som er essensielle når det gjelder å ha kontroll på hunden din. Du er da klar får å slippe den løs når 21. august er her. Men du stiller sikkert spørsmålet – hvordan trene innkalling uten å ha hunden løs?

 

 

Skaff deg en langline. I en langline vil hunden få mer frihetsfølelse. Når hunden går foran deg og snuser, kan du rope på den. Når hunden ser opp og tar noen steg imot deg, beveger du deg raskt bakover. Det er viktig at du beveger deg først når den er på vei mot deg. Ros mye og finn fram leken eller godbiter. Gi flere godbiter og lek med mye energi. Det skal være kjempegøy å komme inn til deg. Gjenta dette flere ganger på turen. Hvert 5. minutt. Øk forstyrrelsen etter hvert. Ikke start med en innkalling når det kommer en annen hund.

En annen ting som kan hjelpe deg mye med innkallingen er lek. Lek og ha det gøy med hunden din hver eneste dag. Hunden vil føle at det er gøy å være med deg.

På turen trener du hele tiden på å gå pent i bånd. Husk at det ikke er antall kilometer som teller, men antall minutter. Om du så har gått kun 200 meter med slakk line, er det en seier for mange. 10 minutter med lydighetstrening tilsvarer 2 timer med tur. En mental sliten hund er mer fornøyd enn en fysisk sliten hund.

Sitt og bli trener du på når du trenger det. Når du plukker opp hundens bæsj, slår av en prat med naboen eller knyte skolisser. Test også ut å si sitt og bli til hunden din når den er på avstand. Dette kan være et godt alternativ til innkalling. Sitt og gå å hent den selv.

 

Får flere nyttige tips på hvordan du trener på dette, kan du bestille vårt online kurs her https://oslohundeskole.simplero.com/onlinekurs

eller bestille et kurs hos din Oslo Hundeskole avdeling på vår hjemmeside.

 

Ikke la hunden din hilse på andre hunder. Når du går på tur med hunden din i bånd er det dere som er sammen. Det å gå på tur med hunden din er en aktivitet som kan føre til et godt forhold mellom dere. Om hunden din skal få hilse på andre på turen, vil det bli en større glede enn å være hos deg. Tren på å kunne passere hundene på en skikkelig og rolig måte. Belønn hunden din mye for alt det positive den gjør. Det trenger ikke å være godbiter og leker hver gang, men ros og kos kan være like bra. Det at hundene trenger å hilse på artsfrender er bare en myte. De er flokkdyr, og trenger flokken sin. Ikke inntrengere i flokken de allerede er i. Du og din familie er hundens flokk.

 

 

Båndtvangstiden er en fin tid for andre aktiviteter også. Lek og moro i skogen med spor er et alternativ. Det å lære hunden å gå spor er noe alle hunder elsker. Hunder er skapt til å bruke nesen sin og den er mer fantastisk enn vi klarer å forestille oss. Vi i Oslo Hundeskole arrangerer flere sporkurs i sommerhalvåret. Våre instruktører er erfarne og dyktige i faget sitt, og vil hjelpe deg. Alle hunder kan lære å gå spor uansett rase, alder eller utfordringer den skulle ha. Ikke er det bare gøy for hunden, men en god relasjonsbygger mellom hund og eier. Forholdet dere får etter å ha trent en del spor vil bli tatt til et nytt nivå.

Spor er egentlig ganske enkelt å få trent på i hverdagen. Tar du bilen til skogen og parkerer i skogkanten, kan sporet starte der. Gå opp sporet mens hunden venter i bilen. Legg en leke i enden. Så går dere en god tur. Når dere kommer tilbake, går dere sporet. Etter en slik tur har du en veldig glad og fornøyd hund.

Alle hunder trenger å kunne løpe fritt og få brukt sine naturlige instinkter. Men når vi kommer inn i en lengre periode der vi må holde hundene våre i bånd, må vi gjøre det beste ut av det. Det trenger på ingen måte å være negativt å få denne perioden, om vi bruker den fornuftig.

Gi hunden din det livet den fortjener!

 

Skrevet av Morten Krogstad, Oslo Hundeskole.

 

Følg oss gjerne på sosiale medier:

 

Legg igjen en kommentar

BESTILL KURS
Samarbeidspartnere