GÅ PENT I BÅND

Publisert 2 desember 2021

Valpekurs Fornebu og Sandvika 23. mai

Kursdato : Publisert 01 juni 2021

Mange opplever at turen er slitsom. Hunden stresser og trekker i båndet under hele turen. Noen vil absolutt bort til den hunden dere møter. Enten for å leke, bare for å hilse eller er sint på den.

 

Det finnes løsning på problemet ditt! Det er viktig for oss i Oslo Hundeskole at du får et godt hundehold. Det skal være godt å ha hund, og det skal være godt å være hund.

Følg våre tre råd, og du vil få en hund som går pent i bånd.

 

 1. Samarbeid og god relasjon

Det å ha et godt samarbeid og et godt forhold med hunden din er viktig. Det er grunnmuren i all hundetrening. Hunden må like å være med deg. Ha det gøy sammen med deg. Det handler om at hunden skal søke til deg for veiledning og aktivisering.

 

Belønningsutvikling

Lek ofte med hunden din. Det å ha drakamp er en sosial lek. Der du og din hund er sammen om leken.

Lek alltid med hunden på dens nivå. Hold leken lavt slik at alle fire beina til hunden er i bakken hele tiden. Så fort noen av beina er i lufta, kan hunden bli passiv. Engasjer deg mye. Du må gi for å få tilbake. Jo mer aktiv du er i leken, jo mer morsom blir du i hundens øyne.

Overrask den ofte med leken. Når dere er på tur kan du plutselig ta fram leken, og starte en lekeøkt.

 

Se denne filmen for tips om hvordan leke med hunden:

 

Lær hunden din at godbiter er veldig stas å få. Dette kan du gjøre ved å ha en godbit i hånden din. Løp bakover mens du lokker hunden med deg. Hunden skal jobbe ganske hardt for å få tak i godbiten. Godbiten får den når den er mest intens.

Samme som leken er det viktig å være engasjert og ha mye energi. Gi mye av deg selv.

 

Se denne filmen for tips om hvordan lære hunden å følge deg i tillegg at det blir stor stas å få godbiter:

 

Når hunden har stor lyst på leke og godbiter, har du fått en veldig god belønning. En belønning som du kan bruke i videre trening. Du har også fått en hund som syns du er gøy å være med. Hunden blir fort interessert i hva du kommer til å finne på nå, og kan ofte ta kontakt med deg av seg selv.

 

Håndteringstrening

Kos er en viktig del av å skape et godt forhold med hunden din. Det å kunne ta den tett inntil deg. Kjenne pulsen til hverandre. Lære hunden å slappe av i fanget ditt eller ved siden av deg.

De første gangen du gjør dette, er det noen hunder som vegrer seg. Syns det er litt ubehagelig å være så tett inntil deg. Er det en liten hund eller en valp, ta den i fanget. Holden fast der. Gjerne ha på et halsbånd som du holder i med den ene hånden din. Da klarer den ikke å vri seg unna. I starten vil den prøve å vri seg unna. Komme med masse lyder. Vær tålmodig. Når den roer seg, slakker du opp på presset. Og mest sannsynlig vil den sovne i fanget ditt. Da kan du kose med den. Ta på hele hunden. Sjekke klør.

Neste gang du gjør dette, vil det gå mye raskere før hunden din slapper av.

 

I denne filmen ser du hvordan du skal trene på dette med håndtering:

 

Aktivisering

Ta hunden med på forskjellige aktiviteter. Da helst ting du selv syns er gøy. Da blir det lettere å overføre glede til hunden.

Disse aktivitetene kan være:

 • Lydighetstrening
 • Agility
 • Spor
 • Triks

 

Positiv trening med mye lek og moro i disse forskjellige aktivitetene vil føre dere mye tettere sammen. Forholdet deres vil bli helt unikt.

 

Bare det å gå i skogen og mestre utfordringer du finner der vil føre til godt samarbeid. Det å kunne balansere på trær som har falt i skogen, leke gjemsel eller lage en egen liten hinderløype er gull verdt for hunden din.

 

 1. Selve turen

Målet ditt er at hunden skal gå i slakk line når du ber om det. Det du må bestemme deg for, er hva er å gå pent i bånd for deg? Er det slakk line foran deg eller er det slakk line ved din side?

Vi anbefaler dere å lære hunden begge deler. Du kan bare bruke to ulike kommandoer. Det at hunden din kan gå på din venstre side er fint når du går ved en trafikkert vei, møter andre mennesker eller hunder. Resten av turen kan den gå foran deg. Snuse, se på omgivelsene og gå på do.

 

 

Utstyr

Det første vi må ta for oss er hva trenger vi av utstyr.

Når vi trener på å gå pent i bånd er det halsbånd og et vanlig kobbel som gjelder. Mange er veldig glade i seler, men seler er skapt for trekk. Det er behagelig for hunden å trekke i selen. Vi anbefaler deg å bruke begge deler. Selen kan brukes når hunden ikke trener, og den skal få lov til å trekke. Halsbåndet brukes når vi trener på å gå pent i bånd.

Halsbåndet skal være et helt vanlig halsbånd eller halv strup. Ikke strup, da dette er et korrigeringsverktøy. Vi skal trene hund.

Kobbel kan være i alle slags materielle, men er normalt 1,5 – 1,8 meter langt. Fleksiline er vanskelig å håndtere. Om du mister en fleksiline, kan dette skremme hunden.

Godbiter og leker må vi ha med oss. De brukes for å belønne hunden når den gjør noe riktig.

 

Slakk line foran deg

Du har kneppet på koblet på halsbåndet. Du har koblet i høyre hånd. Da har du venstre hånd ledig til å belønne med.

Du starter turen i vanlig tempo. Rett før linen blir stram, gir du et signal til hunden. Dette kan være hva som helst – «hei», «nei» eller en lyd. Du vil da få en respons av hunden. Den blir oppmerksom på deg. Du snur og går motsatt vei. Om hunden er på vei til høyre, går du til venstre. Om hunden går foran deg, snur du 180 grader og går motsatt. Alltid motsatt vei enn det hunden vil.

Når hunden kommer opp til deg, kan du belønne. Vis glede og ros hunden i tillegg til at du gir den en godbit eller leke. Bruk da den belønningen som hunden liker best.

Det er viktig at inntil hunden får belønningen sin, så er den i lommen. Har du den i hånden, kan hunden begynne å mase mye på deg. Tigge for å få godbiten du har i hånden.

Når belønningen er gjort, kan du snu og gå den veien du ønsker igjen.

 

Det er viktig at signalet kommer før hunden trekker i båndet. Om den trekker i båndet for så å få signalet og få belønningen sin kan dette føre til en yo-yo effekt. Hunden din vet at den får noe om linen blir stram. Den løper fram og linen blir stram. Du roper den inn og den får en godbit. Så vil den gjenta dette.

Husk at det du belønner får du mer av.

 

 

Slakk line ved din venstre side

Samme prinsippet som om hunden skulle gå i slakk line foran deg.

Du starter med hunden på din venstre side. Med det samme hunden trekker litt foran deg, gir du et signal. «Hei», «nei» eller en lyd. Bruk samme signal som du bruker når hunden skal gå foran deg.

Du vil da få en respons. Du snur og går andre retningen. Belønn hunden din med ros og en godbit eller leke. Belønningen kommer da der du ønsker at hunden skal være. Altså på din venstre side.

Her også er det viktig at belønningen er i lommen din fram til den skal få den.

 

 

Hvor ofte skal vi trene?

Dette er et spørsmål som ofte kommer. Svaret er enkelt. Du skal trene på hver eneste tur dere går. Men ikke hele turen. Både du og hunden blir fort sliten i starten. Etter hvert vil den tåle mer. I tidlig fase i treningen holder det med et par minutter underveis på turen. Hunden har på seg sele og halsbånd. Når dere trenger en pause fra treningen, knepper du over til sele.

Helt naturlig vil du øke lengden på treningen. 2 minutter blir fort til 5 minutter. Før du vet ordet av det, så går dere hele turen fint i bånd.

Turen starter alltid innendørs. Gjør det til en vane at dere går alltid fint i bånd fra gangen og ut på gata. Da starter dere turen med riktig energi. Du vil ikke få en hund som drar deg over dørstokken og ned trappa. Den riktige energien vil den da ta med seg på resten av turen.

 

Om du bestiller våre nettbaserte valpe- og grunnkurs vil du få en enda bedre innføring i hvordan praktisk trene på dette med å gå pent i bånd.

 

 1. Miljøtrening

 

Etter hvert blir hunden flink til å gå i bånd på den daglige turen. Der dere går mest. Da er det på tide å gå til neste seg. Du ønsker at hunden skal være flink over alt du går. Om du går i byen, i parken eller i skogen. Oppsøk disse miljøene og tren der.

Nå opplever du kanskje at det ble noe mer vanskelig og hunden din er ikke like flink lengre. Da må du gå tilbake i treningen. Kanskje helt tilbake til start. Men nå vil hunden lære fort.

Tren på steg 1 og 2 i de ulike miljøene. Ta med deg leken og godbitene dine. Ha det gøy med hunden din.

Hvor kul er du?

 

Møtesituasjoner

 

Det at hunder har utfordringer i møtesituasjoner er vanlig. Det kan være i situasjoner der dere møter andre mennesker, hunder, biler eller sykler. Hunden syns dette er vanskelig. Kan være skummelt eller ren glede. Uansett hva årsaken er, kan dette være slitsomt for deg som hundeeier.

 

Her kommer øvelsen å gå pent i bånd ved din venstre side. Om hunden din er dyktig i denne øvelsen, vil den føle trygghet der. Du vil være den første i møte med den andre hunden, og forteller da hunden din at «dette tar jeg meg av». Hunder liker at andre tar kontrollen. De blir veiledet og vil føle trygghet.

 

Har hunden din følt på utrygghet i lengre tid i møtesituasjoner, kreves det ganske mye trening for å nå målet deres.

Målet ditt er at den skal velge deg framfor den andre hunden.

 

 

Hva kan du gjøre?

 1. Tren mye på punkt 1 og 2, uten noen spesielle forstyrrelser.
 2. Tren mye med forstyrrelser som du setter opp selv. Gå fint i bånd forbi ballen, godbiter og andre kontrollerbare forstyrrelser.
 3. Tren mye i forskjellige miljøer – i nærheten av trafikk, skatebordramper eller der andre hunder er. Hold god avstand i starten.
 4. Alltid når du møter en hund, andre mennesker eller biler skal hunden være på din venstre side. Du skal alltid være først i møte og vise hunden at du har kontroll på situasjonen.

 

Følger du disse punktene vil du komme i mål.

 

Alle hunder har også godt av å være på kurs. På kurs vil de ha det gøy med eieren sin i nærheten av andre hunder. Du får trent på at den velger deg, selv om det er flere hunder i nærheten.

Gi hunden din det livet den fortjener! Meld deg på kurs i dag.

 

Avslutningsvis

 

Det kan ta lang tid å lære en hund å gå pent i bånd. Det kommer helt an på hvor flink du er på å trene. At du trener litt hver dag og har det mye gøy med hunden din.

Noen raser bruker litt lengre tid på å lære dette. De rasene som er avlet til trekk, vil bruke noe lengre tid. Men alle raser i alle aldre kan lære å gå pent i bånd.

Lykke til med treningen! Vi i Oslo Hundeskole er her for å hjelpe deg, så ta kontakt om du trenger vår kompetanse.

Link til kontaktsiden

 

Følg oss gjerne på sosiale medier:

0 0 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Book kurs
Partnere