Sykkel: Kom i form!

Publisert 30 mars 2015

Våre varme sesonger er ikke bare perfekt for avslappning, ferie og kos, det er sesongen for sykling, basillen har bitt flere og flere her til lands. Hvorfor ikke ta med den firbente og få dobbelt så mye ut av det.

Det skal mye til for å finne en hund som ikke liker å løpe, stor som liten, fra terrier til moloss. De elsker å løpe året rundt, selv om det er båndtvang. Men det er en del ting vi skal ta hensyn til når vi legger ut på sykkeltur med hunden. Begynn med korte turer. Grus og skogsveivei er ideelt, men grøftene langs veier fungerer også. Asfalten er alfor hard for myke små og store poter, hunden skal jo trimmes, ikke pines.

Som en hovedregel skal hunden ikke trenes på denne måten før den er utvokst. Noen små hunder begynner å bli utvokst når de har passert året, mens mellomstore og større, må du belage deg på å vente til den er halvannet til to år. Turene skal forsiktig og gradvis bli lengre og mer krevende, ikke gå for fort frem. Det kan utgjøre stor skade om vi ikke først og fremst tar hensyn til hunden.

På de varmeste dagene kan du ta sykkelturen på kvelden når tempraturene har gått ned. Små hunder har åpenbart kortere ben, så tilpass tempoet din hund, større hunder trenger mer tilvenning og opptrening enn de små. Selv om stort sett alle hunder liker å løpe er det ikke sikkert de liker å bli med på sykkeltur. Noen hunder kan være redde for sykkelen, eller redd for å bli bundet til sykkelen. Gå rolig frem, du kan starte tidlig med tilvenning til sykkelen med masse godbit og kos.

Til å starte med kan du la hunden løpe fritt ved siden av eller i halsbånd, bare for å trene inn det å løpe med sykkelenen. Mange har også god erfaring med å trille sykkelen på de første turene. Når hunden er klar til å begynne å bli med på sykkeltur må du ha en sele og en springer. Det aller viktigste er at sikkerheten til både hunden din og deg blir ivaretatt. En sele er trygt og sikkert i forhold til hvor hunden får belastning på kroppen, har du på halsbånd skal det bare en liten velt til for å skade hunden din. Pass på at selen kan justeres så den passer, den skal ikke gnage og ha ett sikkert feste bakerst.

På sykkelen må du montere en springer, på høyre side, bort fra trafikk. Å binde hunden fast til sykkelen kan være veldig farlig. Med springer får du med ett feste som slipper opp om den utsettes for vridning eller stort press. Springeren festes under setet på sykkelen, den har en fjærspenning som tar trekkraften fra hunden og demper så det blir behagelig for begge. For mer erfarne hunder som kanskje er genetisk anlagt for å trekke kan man også få feste anordninger som gjør at hunden kan løpe forran sykkelen. Det krever mer kontroll og at hunden har forståelse for kommandoer.

Husk å ha med vann på turen, hunden blir også tørst. La hunden få pauser underveis slik at hunden kan gjøre sitt fornødne. Sykkelturer kan være akkuratt den aktiviteten du og hunden din gjør best. Ikke sitt å lur på om dette er noe å prøve, ha det gøy med hunden din OG kom i form.

0 0 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Book kurs
Partnere