Valpetrening – del 3

Publisert 9 april 2015

Det å få en valp i huset er spennende og det er en del grunnleggende ting den vesle valpen må lære. Oppdragelse er viktig, også for små valper. Dette er del 3 av 3 i artikkelserien «Grunnleggende valpetrening».

hund&fritid

 

 

Tekst: Roar Kjønstad (Oslo Hundeskole) Foto : Eirin Pedersen

Trinn 5 - Lære valpen å komme

Hvorfor? Svært unge valper har en tendens til å følge etter eierne sine overalt hvor de går og det er lett å få en falsk følelse av at dette vil sikkert fortsette for alltid. Når valpen blir eldre og nysgjerrigheten utvikles vil det være mange ting som kan distrahere valpen eller være mer spennende enn deg. For valpens egen sikkerhet og andres følelse av trygghet er det viktig med en god innkalling. Mange hunder går i bånd hele livet fordi eierne er redd for at de ikke kommer tilbake. Dette kan være svært frustrerende for hunden, og gjør det vanskelig for dem å uttrykke normal atferd.

Metode

Start tidlig. Det er en god forsikring for å få en sikker innkalling. Det er to hovedfaktorer som påvirker hvor god innkalling du får. Det ene er en forsterker eller en belønning som hunden virkelig setter pris på. Det andre er hvor interessant dine ”konkurrenter” er, alt det andre som er rundt deg som fanger hundens interesse. Mange starter med innkalling i alt for vanskelig omgivelser og lykkes derfor ikke.

1. Bygg opp en forventning til en forsterker (belønning)

Før man starter å øve på avstand må man ha en forventning hos hunden. Hunden må ha en grunn for å komme til deg når du kaller på den.

Dette er det dessverre mange som glemmer, og de starter med å trene innkalling før man har skapt noen positive forventninger inne hos eier. Forventninger kan man skape ved hjelp av forsterkere eller belønning. Dette er noe som skaper positive assosiasjoner hos hunden, og kan være hva som helst. For de fleste er det enklest og mest hensiktsmessig å benytte en godbit eller mat av en eller annen type. For andre fungerer det best med en leke. Det er viktig at hunden virkelig vil ha det du tilbyr.

Dette gjøres enklest hjemme i rolige omgivelser. Kall på hunden med for eksempel ”kom” – og når hunden kommer til deg gjentar du signalordet ”kom” og belønner inne i rolige omgivelser er tiden inne for å prøve dette ut ute. I de snart 30 årene jeg har trent hund har jeg alltid benyttet meg av en tynn langline ved trening av innkalling. Linen er ett hjelpemiddel og skal brukes i lang tid for å lære inn de viktigste signalordene. Linen skal ligge på bakken og henge etter hunden. Selv om hunden er løs kan man få tak i den, og man kan hjelpe hunden på avstand.

dober1

Bruker man linen på hunden fra den er valp forebygger man mange uvaner, og man lærer valpen riktig atferd fra begynnelsen av. Da slipper man å løse problemer eller feil læring senere. Med forsiktige impulser i linen kan man lære inn de viktigste signalordene på avstand.

Start så tidlig som mulig når valpen er løs ute. Da er det lettere å få til, og valpen beveger seg ikke så langt. Den er også mer avhengig av deg og lettere å forme. Bruk en line på 4-5 meter når den er valp. Da har du også god kontroll på hva den gjør.

Når hunden blir mer selvstendig eller allerede er voksen må du ha en langline. Den skal ikke hemme hunden på noen måte, og hunden skal kunne bevege seg fritt. Type og lengde avhenger litt av hunden, så finn noe som passer din hund, 10–25 meter er ganske vanlig.

dober2

Positiv innkalling

Den første treningen med linen fungerer overalt hvor det ikke er trafikk eller for mye den kan henge seg opp i. Linen skal henge fritt etter hunden, og det tas bare av om den setter seg fast eller om hunden leker med en annen hund. En litt kortere og grovere line kan godt henge på – selv under lek. Start med å øve på ”kom” akkurat som du har gjort inne. De første gangene i rolige og kjente i omgivelser ute – gjerne i hagen eller der hvor hunden er kjent. Mest sannsynlig går dette på skinner, men la alltid linen henge på. Linen vil gi deg en sikker innkalling – og sørge for at hunden mestrer og lykkes hver gang.

Etter hvert forflytter du deg til steder som er mer ukjent for hunden. Nå vil det ofte være andre ting som kan være interessant for hunden, men du øver fremdeles på samme måte. Om hunden ikke reagerer som forventet på signalordet kom, gir du hunden en liten myk impuls i linen. Ikke trekk den til deg – en kort liten myk impuls er nok. Når hunden snur seg mot deg gjentar du signalordet og gir den en positiv bekreftelse på at det var riktig med kroppsspråket ditt. Når den kommer inn gjentar du som vanlig signalordet ”kom” og belønner med den beste forsterker hunden har. Noen hevder at man skal trene innkalling hele tiden og mange, mange ganger. Min erfaring er at hunden går lei og gidder ikke lenger. Pass på at hunden synes det er moro å komme inn, og øk vanskelighetsgraden etter hvert. Med linen som hjelpemiddel blir innkallingen enkel for både hund og fører og jeg har til dags dato ikke sett noen som ikke har lykkes med dette om de starter tidlig og gjennomfører treningen korrekt.

 • Start med å etablere ett forhold til en forsterker hunden virkelig vil ha.
 • Velg hvilket ord du vil bruke ved innkalling – og benytt dette hver gang.
 • Bruk innkalling kun når du vil få hunden bort til deg – ikke for å avbryte en uønsket handling – ”nei trening”.
 • Vær nøye når du starter treningen. Start gjerne inne. Det er viktig at treningen lykkes. Hunden bør ikke være opptatt av noe som er for spennende.
 • Ta rolig opp linen – rop hundens navn og signalordet. Gi en liten myk impuls i linen – selv om hunden snur seg for å komme. Det er impulsen som skaper assosiasjonen mellom ordet og atferden.
 • Med en gang hunden snur seg for å komme oppmuntrer du den med kroppsspråket og en vennlig stemme.
 • Vær nøye på at hunden kommer helt inn slik at du kan ta på den
 • Gjenta signalordet når hunden er helt inne hos deg samtidig som du belønner med en forsterker. Dette skaper assosiasjon mellom ordet og belønningen.
 • Ta ikke hunden i bånd etter hver innkalling. Da forbinder den innkalling med slutt på friheten
 • Du må aldri true eller straffe hunden når du jobber med innkalling. Da vil ikke hunden komme inn kroppssonen din. Impulsen i linen skal være ett forsiktig oppmerksomhetssignal, og ikke forbindes med en ubehagelig avstraffelse.

  Viktige punkter for vellykket opplæring

  • Trening skal være gøy for dere begge, legg treningsøvelser inn i lek med valpen. Hold leken/treningsøktene korte, men hyppig og variert.
  • Trening før et måltid er bedre enn etter, ingen fungerer godt på full mage, inkludert valper.
  • Husk å ta høyde for godbiter som brukes i trening når du planlegger valpens diett. De er en del av dens daglige rasjon. Valpens ordinære valpefôr er optimale trenings godbiter.
  • Vær konsekvent. Lag en liste over ord du vil bruke, og forsikre deg om at alle som omgås valpen kjenner dem.
  • Er det flere som trener valpen - kontroller at alle forstår metoden for opplæring og følger den. Det gjør det lettere å være valp.

   

  Når dere lykkes med disse grunnleggende øvelsene ligger forholdene til rette for ett harmonisk hundehold og grunnlaget for å lære valpen de øvelser eller ferdigheter dere ønsker.

0 0 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Book kurs
Partnere