Valpetrening – del 2

Publisert 10 april 2015

Valpekurs Grunnkurs Sandvika og Fornebu

Dette er del 2 av 3 i artikkelserien «Grunnleggende valpetrening».

hund&fritid

Tekst: Roar Kjønstad (Oslo Hundeskole) Foto : Eirin Pedersen

Trinn 3-lære valpen å sitte

Hvorfor skal valpen lære å sitte? Sitt er en viktig øvelse, og handler i stor grad om selvbeherskelse.

En hund i sittende stilling er mer avslappet og oppmerksom enn en som spretter omkring. Hunden er mer oppmerksom på deg, og tar lettere dine signaler om hva dere skal gjøre. Du kan lettere sette på bånd og undersøke valpen fra sittende stilling. Skal hunden hilse på andre mennesker er det også best fra sittende stilling. En valp som hopper opp på besøkende kan være søt, men en 30 kilos gjørmete hund er kanskje ikke like søt.

puppy2

Hvordan? Ha bånd på valpen for å forhindre den fra å vandre rundt, tiltrekk deg oppmerksomheten med en leke eller godbit og sakte hev denne over hodet på valpen. Valpens hode vil naturlig følge godbiten – og når hodet går opp går bakenden ned. Dette gir hunden en naturlig sitt posisjon. Akkurat idet bakenden når gulvet belønner du valpen med godbiten og roser den verbalt.

Gjenta øvelsen flere ganger, helt til valpen forstår hva du forventer av den. Noen valper forstår dette svært raskt, andre vil ta litt lenger tid. Når du er sikker på at valpen vil sette seg når du hever hånden med en godbit, begynner du å si sitt samtidig som du gir ham godbiten slik at han kan

knytte handlingen ”å sitte” med ett ord. Ikke bli fristet til å bruke kommandoen før du er sikker på at valpen forstår hva du vil. Husk på dette stadiet, vet ikke valpen ennå hva sitt betyr - det er bare en lyd.

Hvis du bruker ordet gjentatte ganger mens han hopper rundt, vil han lære å assosiere ordet med det han gjorde da du sa det. “Sitt” vil kunne komme til å bety hopp rundt og lek, ikke sette rompa ned i bakken. Hunder forstår kroppsspråket langt lettere enn de forstår vår verbale form for kommunikasjon. Med tiden vil du være i stand til å fase ut håndsignalet og bruke ordet sitt alene, men ikke ha for mye hastverk med dette.

Gjør det til en vane å gi kun én kommando. Hvis du må gjenta deg selv, har du ikke tilstrekkelig oppmerksomhet eller valpen har ikke forstått hva du ønsker. Gå tilbake til starten, vis den igjen, og belønn hver gang han får det riktig.

Så snart valpen har forstått ideen om å sitte når han blir bedt om det, er det en god idé å komme inn i vanen med å be ham om å sitte og ta en kort kontakt” før han får gjøre som han vil. I hundens språk er dette rett og slett gode manerer. Be valpen om å sitte og ta kontakt før du gir mat, leker med valpen, stell og pleie, sette på båndet eller når dere skal gå tur.
puppy3

Trinn 4 - lære valpen å ligge

Hvorfor? Som sitt er dette en øvelse i selvbeherskelse. Det er en ideell posisjon for hunden å være i mens du undersøker den eller steller den. En hund som ligger nede vil vanligvis reagere mindre på hva som skjer rundt den og har større sannsynlighet for å bli i denne posisjonen om du må forlater den en kort stund.

Metode

Begynn med at valpen gir deg oppmerksomhet fra sittende stilling. Ved hjelp av valpens favoritt godbit eller leke, hold denne på nivå med valpens nese og sakte senk denne ned foran valpen. Valpens hode følger belønningen, og han glir ned i en ligg posisjon.

Ros valpen og gi ham belønningen i det øyeblikket at han inntar riktig posisjon. Det kan ta noen repetisjoner før valpen forstår hva som kreves av den før han får belønningen. Noen valper, særlig av de mindre rasene, vil ikke legge seg riktig med denne metoden. Her kan du sitte ved siden av valpen, og bruke benet ditt som en bro, som du trekker belønningen under. Valpen vil da følge belønningen, og legger seg for å få tak i den. Sørg for at den får belønningen i det øyeblikket den legger seg ned. Øving og god ”timing” på belønningen vil gi gode resultater for dere begge. Som med ”Sitt” øvingen – ikke legg på kommandoen før hunden forstår hva du forventer av den.

Del 3 inneholder: "Trinn 5 - lære valpen å komme" og generelle tips.

0 0 votes
Article Rating
Abboner
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Book kurs
Partnere