Valpetrening – del 1

Published 15 april 2015

Hundekurs

Dette er del 1 av 3 i artikkelserien «Grunnleggende valpetrening».

hund&fritid

 

Tekst: Roar Kjønstad (Oslo Hundeskole) Foto : Eirin Pedersen

Når man får valp er det mye som må gjøres, og det første mange tenker på er hvordan man skal trene valpen og hvordan samlivet med hunden skal bli. Når det er sagt så trener man ikke en valp, men man stimulerer valpens naturlige atferd og former atferd som senere kan være nyttig. Dette er viktig fordi valpen er som en svamp etter å lære nye ting sammen med sin eier, og dette kan vi utnytte allerede fra den kommer i hus. Det vi i praksis gjør er at vi lærer valpen å lære. Deter viktig at det skjer i en positiv stemning og gjennom lek og samhandling. Korte, hyppige økter er det beste. Valpen klarer ikke å holde konsentrasjonen så lenge, og blir fort sliten. Når valpen er uthvilt og vil leke eller skal spise er fine anledninger til å stimulere valpen.

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Her kommer noen tips.

Trinn I - Få valpens oppmerksomhet – kontakt.

Grunnlaget for all kommunikasjon er oppmerksomhet. For at du skal kunne lære valpen din noe må den være konsentrert og oppmerksom – det vi ofte kaller kontakt. En ung valp vil som regel se på deg og spisse ørene når du snakker til den. Det er viktig at du er i stand til å holde denne kontakten for å fortsette med videre trening.

Når valpen vet navnet sitt og forbinder dette med noe positivt, er det lett å få valpens oppmerksomhet. Det er utrolig hvor mange voksne hunder som ikke vet hva de heter. Deres eiere er sikkert ikke enig, men be de kalle på hunden når den ikke allerede er oppmerksom på dem og se om den responderer. Hvor mange ganger eieren må kalle på hunden før de får oppmerksomhet, og hvor høyt de ender opp med å rope. Mange hunder går rundt og tror de heter nei eller fy.

puppy1

ansiktet ditt slik at valpen lærer å se opp på deg når han responderer på lyden av navnet. Gjenta dette flere ganger, og på denne måten forbinder valpen snart navnet sitt med noe positivt.

På samme tid som du belønner valpen med en godbit, bruk også verbal ros. Fortell valpen at den er flink. Etter hvert som du ser fremgang, vil lyden av stemmen din også være en belønning for valpen. Gjenta øvelsen med en leke for å tiltrekke deg valpens oppmerksomhet. Si navnet og vis frem en leke eller beveg en ball på gulvet. Hold leken opp mot ansiktet ditt, si valpens navn og kast leken forsiktig (husk at han er i

bånd så ikke kast ballen for langt). La valpen få jakte på leken, og forsiktig føre ham tilbake til deg for å fortsette spillet.

Eksperimenter med forskjellige leker, godbiter og toner av stemmen for å finne ut hva som fungerer best for din valp. Belønn alltid valpen når han reagerer på navnet sitt, og han vil koble den spesifikke lyden med noe positivt. Et eksempel på en økt med valpen “Buster”:

Eieren setter på Buster bånd, tar et stykke ost fra posen bak ryggen, holder osten mellom tommel og pekefinger, viser det til Buster men gir det ikke til han, tar hånden med ost tilbake mot kroppen og sier Buster i en lys og vennlig stemme. Buster følger osten og ser på trener. Flink gutt, Buster - gi osten. Gjenta 5-8 ganger. “Mange hunder går rundt og tror de heter nei eller fy. Sannheten er alt for ofte, at de ikke har tatt seg tid til og lære hunden at navnet hans har noen betydning”

Fremtidige repetisjoner

Hold osten opp i ansiktet, så Buster må se opp på deg. Etter hvert tar man vekk godbiten, og bruker bare navnet til valpen. Erstatt mat med en pipeleke, en ball, fille osv. og gjør det på samme måte.

Nå kan du være sikker på å få valpens oppmerksomhet og hold den for en liten stund om gangen. Du vil nå kunne starte med enkle øvelser som sitt, innkalling og ligg.

Dette er del 1 av 3 i artikkelserien "Grunnleggende valpetrening".

Del 2 inneholder: "Trinn 3 - lære valpen å sitte" og "Trinn 4 - lære valpen å ligge"
Del 3 inneholder: "Trinn 5 - lære valpen å komme" og generelle tips.

 

1
Legg igjen en kommentar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
newest oldest most voted
Mina

Hei. Noe av teksten har blitt borte ved siden av bildet. Kan dere ordne det? 🙂 Før: ansiktet ditt…

BESTILL KURS
Samarbeidspartnere